Komenco | Fotoj de la manifestacio

català | esperanto | occitanPer dignitat,

occità llengua nacional


Occitània comprèn el terç sud de l'estat francès, la Vall d'Aran al principat de Catalunya, 12 valls alpines del Piemont i el principat de Mònaco. La llengua occitana només gaudeix de reconeixement oficial a la vall d'Aran i per extensió a tot el Principat de Catalunya. A la major part del territori occità, la llengua no té cap mena de reconeixement.

Les occitanes i els occitans expressen aquest 17 de març a Besièrs una reivindicació ben legítima, la de la dignificació de la seva llengua en la seva totalitat, no només en l'àmbit familiar sinó també a l'escola, a la premsa, a la ràdio, a la televisió...

Actualment la República francesa nega aquest dret als occitans i es nega a signar la carta europea de les llengües. L'article 2 de la constitució francesa afirma que l'única llengua de l'estat és el francès. Això vol dir que legalment, ni l'occità, ni cap altra llengua de les parlades a la república com el català, el basc, el francoprovençal, el bretó, l'alsacià, el cors o el flamenc existeixen. Ara per ara, les occitanes i els occitans no tenen un lloc social on viure en occità.

L'Institut d'Estudis Occitans treballa en favor de la llengua d'oc des de fa més de 60 anys i és plenament capaç de dur a terme un procés de normalització i dignificació de l'occità. Per tant, tot el que cal és la voluntat política.

La manifestació d'aquest dissabte a Besièrs és convocada per tot un reguitzell d'associacions, entitats i col·lectius que coincideixen en demanar la dignitat que la llengua occitana mereix, tant a nivell social, com a nivell educatiu i de mitjans de comunicació.

Més informació a http://www.manifestarperloccitan.com/
Vegeu també els vídeos de la passada manifestació a Carcassona:
- La manifestació
- El festival, a la nit

Per coherència,

esperanto internacional


Als parlants de la llengua internacional esperanto, independentment de les inquietuds personals de cadascú, ens uneix l'ideal de l'ecologia lingüística, és a dir, que totes les llengües del planeta convisquin en plena igualtat. Davant els imperialismes lingüístics, tant a nivell global com a nivell dels estats, defensem totes les llengües del món per igual, perquè totes mereixen el mateix respecte i la mateixa dignitat.

Volem moure'ns pel món amb plena llibertat i igualtat amb germanes i germans d'altres pobles i cultures, però no amb la igualtat que ens diuen les agències de viatge, ni amb la llibertat que ens diuen algunes empreses. Més aviat volem saltar-nos totes les fronteres polítiques per endinsar-nos en el món real de la diversitat i riquesa dels pobles del món, perquè volem gaudir noves experiències, volem aprendre noves idees i filosofies... o simplement renegar en altres llengües.

Davant la situació que viu la llengua occitana, els esperantistes catalans i valencians, donem ple suport a la manifestació de Besièrs, no només signant el manifest de suport, sinó també participant-hi activament i muntant aquesta pàgina a internet per tal d'informar al món sencer que el poble occità demana dignitat per a la seva llengua i per a la seva cultura.Editar - Edita la columna - Versió per imprimir