Contingut Anterior Següent

11. Què hi ha de les altres llengües "artificials" com ara loglan, ido, etc.?

La gent crea idiomes per una gran varietat de motius. J.R.R. Tolkien va crear les llengües de Sindarin i Quenya, per exemple, en part com a distracció, i en part per una finalitat literària. Moltes llengües han estat creades com a idiomes internacionals; només l'esperanto ha continuat creixent i desenvolupant-se després de la mort de la persona que el va originar.

Moltes de les persones que han intentat promulgar llengües internacionals més "perfectes" (és a dir, més "internacionals", més "lògiques", o més el que sigui) que l'esperanto no han entès que, un cop assolits uns nivells mínims d'internacionalitat, qualitat estètica i facilitat d'aprenentatge, continuar "remenant l'olla" no només és inútil a l'hora de millorar el producte, sinó que interfereix amb l'establiment d'una gran comunitat de parlants. Una llengua com per exemple interlingua pot ser (d'acord amb els criteris d'alguns) "millor" que l'esperanto, però per tal de desmuntar tota l'estructura ja establerta al voltant de l'esperanto i crear una comunitat de parlants d'interlingua estesa arreu del món com la d'aquest, hauria de representar clara i profundament una millora respecte de l'esperanto d'unes proporcions inimaginables. Cap projecte de llengua internacional ha produït encara un idioma tan ideal.

A la comunitat d'internet, un dels projectes de llengua planificada més conegut és el loglan (i la seva versió revisada, lojban) de James Cook Brown. Mentre que alguns entusiastes consideren el loglan i el lojban com a competidors de l'esperanto, aquests idiomes no van ser concebuts de fet com a eina per facilitar una millor comunicació, sinó com a experiment lingüístic per comprovar la hipòtesi de Whorf segons la qual la llengua dóna forma (o limita) els pensaments dels seus parlants. Per tant, van ser dissenyats deliberadament per assemblar-se ben poc a les llengües existents. Mentre que el loglan i el lojban és poc probable que tinguin èxit com a llengües internacionals (donat el seu disseny potser són fins i tot inadequades), tots dos són projectes interessants per sí mateixos.

L'adreça per demanar informació sobre el loglan és la següent:

The Loglan Institute
3009 Peters Way
San Diego CA 92117
USA
tel. +1 (619) 270-1691
E-mail: loglan@compuserve.com

Per al lojban, contacteu amb:

Bob LeChevalier, President
The Logical Language Group, Inc.
2904 Beau Lane
Fairfax VA 22031-1303
USA
tel. +1 (703) 385-0273 (dia/vespre)
E-mail: lojbab@access.digex.net
WWW: http://xiron.pc.helsinki.fi/lojban/
WWW: http://www.lojban.org/

Aquells que estiguin interessats en l'idioma Klingon de Mark Okrand es poden subscriure a una llista de correu tot enviant un missatge a:

listserv@kli.org
amb el següent text:
subscribe tlhingan-hol El_teu_nom

Hi ha una llista de correu sobre "llenguatges construïts" (Conlang); per subscriure-vos-hi envieu un missatge a:

listserv@brownvm.brown.edu
amb el text següent (sense assumpte):
subscribe conlang

També hi ha una llista de correu sobre "llenguatges auxiliars" (Auxlang). La diferència entre aquesta llista i Conlang és que Auxlang tracta més particularment de llengües dissenyades per facilitar la comunicació internacional, com l'esperanto. Per subscriure-vos-hi envieu un missatge a:

listserv@brownvm.brown.edu
amb el text següent (sense assumpte):
subscribe auxlang

Per acabar, els fans de les creacions lingüístiques de Tolkien es poden apuntar a una llista de correu sobre el tema. Per subscriure-vos-hi envieu un missatge a:

tolklang-server@dcs.ed.ac.uk
amb el text següent com a assumpte o com a text del missatge, tant se val:
subscribe tolklang El_teu_nom

Pel que respecta al nostre propi grup de notícies sobre esperanto, a molts dels subscriptors els interessen d'altres llengües planificades, i els debats sobre les mateixes sovint són aclaridors i interessants. Però les regles de la bona educació diuen que fer la llesca a l'esperanto en un fòrum esperantista és totalment inadequat i s'hauria d'evitar.


Contingut Anterior Següent