Contingut Anterior Següent

5. Quanta gent parla l'esperanto?

Aquesta és una pregunta molt comuna, però ningú realment en sap la resposta. L'única manera de determinar amb exactitud el nombre de la gent que parla l'esperanto seria confeccionar un cens mundial, i per descomptat això mai no ha estat fet.

No obstant això, el professor Sidney S. Culbert de la Universitat de Washington, Seattle, EE.UU, va fer la prospecció més extensa sobre l'ús de la llengua que mai s'ha intentat. Va realitzar entrevistes en dotzenes de països en el món sencer i va comprovar la "habilitat professional", o sigui, molt més que només dir "hola!, si us plau, adéu!".

Basat en aquesta enquesta, el Prof. Culbert va concloure que l'esperanto té aproximadament dos milions de parlants per tot el món. Això el posa al mateix nivell que llengües "minoritàries" com el lituà o l'hebreu. Més informació sobre aquest estudi està disponible, en part en esperanto. Resultats complets per a totes les llengües amb més d'un milió de parlants són publicats en el World Almanac and Book of Facts (Almanac Mundial i el Llibre de Fets).

[ Hi ha molt debat sobre quanta gent parla l'esperanto. A vegades hi ha una tendència d'exagerar-ne el nombre de parlants, o, al contrari, de reduir-lo al mínim. He vist nombres que s'extenen de 100.000 a 8 milions. L'estimació del prof. Culbert té dos avantatges sobre qualsevol altre que hagi vist:
 

1. El mètode és sòlid. Fent una revisió mundial és l'única manera vàlida d'estimar el nombre de parlants d'esperanto, però és tan difícil que el prof. Culbert és l'única persona que l'ha fet, segons el meu coneixement.
2. L'estudi va intentar esbrinar quanta gent parla totes les llengües, no només l'esperanto. Podem veure si els resultats obtinguts per a altres llengües tenen sentit; si el tenen, aleshores el resultat per a l'esperanto és probablement tan vàlid com qualsevol altre.

En resum, l'estimació del prof. Culbert que dos milions de persones parlin l'esperanto en el món sencer és la resposta més exacta que probablement aconseguirem. - nota de l'editor]

Alguns pares ensenyen l'esperanto (junt amb la llengua local) als seus fills; s'estima que potser mil persones parlen l'esperanto com a llengua materna.

(Si us plau mireu el Disclosure about Amazon.com.)


Contingut Anterior Següent