02/11/2015

Més de 100 assistents al 37è congrés català d’esperanto

Durant el cap de setmana ha tingut lloc a Mataró el 37è Congrés Català d’Esperanto, amb la participació de 120 persones vingudes de llocs tan diversos com Viena, Luxemburg, Bretanya, Occitània, Madrid, Mallorca o Escòcia, entre d’altres.

La inauguració del congrés va comptar amb la presència de l’alcalde de Mataró. Entre els conferenciats cal destacar la presència de coneguts especialistes de diferents disciplines, com Fabianne Bethelot (psicologia), István Ertl (traducció), Jorge Camacho (poesia), Nicolau Dols (filologia) o Igor Sosa (història). Tots ells van tractar diferents aspectes al voltant de la immigració i els refugiats, un tema cada cop més d’actualitat a casa nostra però també arreu del món.

La part del programa en llengua catalana va comptar amb xerrades, tallers i taules rodones co-organitzades amb altres entitats, com la Lliga dels Drets dels Pobles, el cor Primavera per la Pau, el capítol català de l’Amical Wikimedia, o la Fundació per la Pau, la majoria de les quals van estar desenvolupades en relació al tema del congrés.

Pel que fa a la resta d’activitats, cal destacar diferents efemèrides. Així, l’Associació Catalana d’Esperanto s’adheria a la celebració dels 125 anys del naixement de Joan Amades amb la mostra d’una exposició cedida per l’associació cultural Joan Amades i amb una xerrada de l’historiador Dani Cortijo sobre la relació d’aquest personatge fonamental de la cultura catalana amb el món de l’esperanto. D’una altra, en el centenari de la primera guerra mundial, hem volgut recordar l’essència de l’esperanto i la seva relació amb el pacifisme precisament en un moment tan difícil com va ser la Gran Guerra. La xerrada va anar a càrrec de l’especialista Xavier Alcalde. També a la clausura del congrés hi va haver lloc per a l’homenatge d’una persona tan estimada a Mataró, com és l’Hermínia Puigsec, que va anar a càrrec de Xavi Rodon.

En un programa intens i plural, però també innovador, no podien faltar sessions engrescadores com les d’aikido a càrrec de Guillem Nicolàs amb un mestre d’aquest art marcial, o la de jocs cooperatius a càrrec del professor d’educació en el lleure Mauro Viader, una discussió musical sobre l’himne de l’esperanto (amb proposta de modificació inclosa) a càrrec del professor del conservatori Víctor Solé i un debat al voltant de la vella i la nova història a càrrec de Lluís Batlle, membre de l’Institut de Nova Història.

Pel que fa al vessant cultural, cal destacar la visita guiada en esperanto pels racons més interessants de Mataró i la participació en un assaig de la colla castellera de la ciutat, així com l’actuació d’un dels grups fonamentals de l’escena esperantista de les darreres dècades: els catalano-occitans Kaj Tiel Plu. Degut a un problema de salut de darrera hora del músic congolès Zhou-Mack Mafuila, la formació de virtuosos de la música tradicional transnacional va haver de desdoblar-se oferint dos concerts antològics que de ben segur quedaran a la memòria dels afortunats que van tenir la sort de ser-hi i de gaudir-los.

Aquest esdeveniment va anar precedit d’un curs de la llengua internacional pel professor Pedro M. Martin Burutxaga, que va tenir lloc el cap de setmana anterior, també a Mataró. A més del curs, va haver-hi llavors la presentació del “Petit refranyer català-esperanto“, així com un concert del músic Pau de Nut.

No podíem acabar aquesta breu ressenya sense agrair profundament a tots els voluntaris de la Loka Kongresa Komitato la dedicació i l’esforç realitzat els darrers mesos assegurant fins el més mínim detall per tal que la celebració del congrés fos tot un èxit.

Vídeo del congrés (2 min).

Compartir

Arxiu de notícies