El cosmos i nosaltres

A Àger hi ha un planetari únic al món. I dos importants esperantistes no tan sols el coneixen sinó que un d'ells és un dels pioners d'aquest planetari. Aquests dos homes són els autors del curs elemental d'astronomia La kosmo kaj ni (El cosmos i nosaltres): David Galadí-Enríquez, astrònom professional de l'Observatori hispano-germànic de Calar Alto (Almeria). El seu principal tema d'exploració és el cel fosc, i guiarà la nostra visita al Parc de Telescopis i Amri Wandel, president de l'Akademio Internacia de la Sciencoj (Acadèmia Internacional de les Ciències) i professor d'astrofísica a la universitat de Jerusalem. El seus principals temes d'exploració són els forats negres i l'astrobiologia, i guiarà la presentació de la sessió planetària a l'Ull del Montsec.

Amb motiu d'aquest congrés, apareix la tercera edició de La kosmo kaj ni, en la que es cita, i.a., el Congrés Català. Hi ha un preu especial de 12 € per als congressistes que demanin el llibre abans del 3 d'octubre a l'adreça del CONTACTE.

Descarregueu-vos la introducció (PDF).

La kosmo kaj ni

Només això ja significa que es tracta d'un congrés especial: "Es tracta d'una única instal·lació al món que consisteix en un sistema de projecció en una cúpula total de 12 metres de diàmetre. Aquest equipament també és una plataforma per a observar directament el cel. La seva cúpula i el mur anterior s'obren del tot, de tal manera que els visitants es sorprenen sota l'espectacular cel del Montsec. També hi ha el parc de Telescopis que té varis telescopis portàtils i tres observatoris (un d'ells és la primera aula observatori d'Europa.)

Aquestes dues parts del programa ja donen la categoria de congrés internacional. Imagineu, penseu: 2 científics, doctors astrofísica, directament en esperanto, guien la visita a la instal·lació astronòmica, única en el món amb Certificat Starlight i que tot just ha descobert el seu primer exoplaneta (planeta fora del Sistema Solar).

Parc de Telescopis