El tema del congrés:

ÀGER - MONTSEC: MÉS ENLLÀ DELS LÍMITS!

A part de l'observatori i el planetari, el Montsec consisteix en un molt ric microcosmos de fauna i flora però principalment de geologia. Per això, el setembre-2016 la Conca de Tremp-Montsec va presentar la seva candidatura per a esdevenir el segon Geoparc català i enguany sabrem si ha estat acceptada per la Xarxa Mundial de Geoparcs de la Unesco.

En el Parc Astronòmic del Montsec (PAM) es troba l'Observator Astronòmic de Montsec (OAdM), que justament l'any passat, en col·laboració amb el projecte XO, va descobrir el seu primer exoplaneta (planeta fora del Sistema Solar)

Observatori Astronòmic del Montsec

També l'any passat, va morir un artista internacional local, Benet Rossell, que es va destacar per la seva micro-obra. Opinava que "mirar a través d'un forat és una manera de capturar el que normalment es nega a ser percebut, ja que amb dos ulls, hi veus, però amb un de sol ... hi mires! Instruments com el microscopi i el telescopi són eines per percebre altres realitats, petites o grans; paradoxa entre el «micro» i el «macro» ... "

Qui va ser Benet Rossell?

I en aquest sentit, Amri Wandel, en en un article sobre astrobiologia, descarregable aquí, va dir: L’evolució de la vida és un fenomen comú en el cosmos. Però com va començar la vida és probable que ho sapiguem no amb el telescopi sinó amb el microscopi.

Justificació: El descobriment realitzat per l’OAdM del seu primer exoplaneta i el traspàs de l’artista internacional agerenc Benet Rossell ens va esperonar a tirar endavant un projecte que tenia l’Associació Catalana d’Esperanto des de la inauguració del PAM, el d’organitzar el Congrés Català d'Esperanto a Àger, ja que, d'una banda, una de les principals ciutats esperantistes de Catalunya és Sabadell, on diversos adeptes són membres, gairebé fundadors de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell i d'altra banda perquè hi ha diversos astrònoms professionals internacionals que coneixen prou bé la instal·lació de PAM.

Fil del congrés: Tenim un procés de «brainstorming» que segueix obert i poc a poc estem construint el mapa conceptual. Si Àger descobreix un nou exoplaneta, el primer "nostre", mentre traspassa Benet Rossell, que emmarca el seu treball en la paradoxa entre "micro" i "macro", els seus micromons i el seu Arbre Paer, vam decidir que volem anar més enllà de qualsevol emmarcatge.

Arbre Paer

Doncs bé, en aquest congrés explorarem els límits del nostre origen, l'origen del Montsec. A més, aquest any és el 525è aniversari del descobriment d'Amèrica, sota la iniciativa d'un personatge, Colom, -també tractat per Benet Rossell- la ruptura dels límits del món conegut, els límits de la resistència humana a les guerres, els límits de l'expressió a través de la poesia i l'art en general, i els límits de l'univers. Per tant, el tema de la conferència és: Àger – Montsec: més enllà dels límits

De fet, l'esperanto és un idioma més enllà dels límits dels idiomes nacionals, un llenguatge que no pertany a cap país, l'idioma que proporciona una igualtat real en la comunicació internacional.

Tractarem de tots els límits dins del Sistema Solar: geològics, geogràfics, del patimens humans, del consum, de l’expressió, dels sentiments, el que podríem anomenar endolímits i més enllà del nostre sitema estelar, exposarem el que en diem exolímits com el exociència-ficció, la llum de les estrelles i l‘exovida (vida més enllà del Sistema Solar).