Amposta

Amposta, capital de la comarca del Montsià, està situada a la riba dreta de l'Ebre, just en el punt de contacte entre el delta, i les planes interiors, entre els municipis de Tortosa i de Sant Carles de la Ràpita. Comprèn una extensió de 136 km2 i té una població de 17.000 habitants. Té un sector de costa a l'interior del port dels Alfacs, separat de la resta del territori per les llacunes de l Encanyissada i de la Tancada. El sector oest és accidentat pels contraforts septentrionals de la serra de Montsià, pel pic de Mata-redona i pel Montsianell. En quan a activitats destaca l'agricultura majoritàriament l arròs, conegut mundialment, però també hi han oliveres, garrofers i hortalisses. La ramaderia és de bestiar porcí, boví, caprí, i oví. L'activitat industrial es basa en el sector alimentari. Amposta també es un gran centre de serveis i turístic. La pesca fluvial és important, especialment a l'Encanyissada.

 
 
Lo pontLo riu

L'Ebre

L'Ebre és l'únic gran riu peninsular que aboca a la Mediterrània. Neix al vessant sud de la serralada Cantàbrica, des d'on segueix una trajectòria ESE fins al Mediterrani, on desemboca tot formant un ampli delta de 500 km2. Recull les aigües dels rius del vessant meridional dels Pirineus (Arga, Aragón, Galligo, Cinca i Segre) i del vessant NE de la serralada Ibèrica (Xalón, Xiloca, Guadalop, Matarranya). El Parc Natural del Delta de l'Ebre va ser creat l'any 1983 per la Generalitat de Catalunya a instàncies dels habitants del municipi de Deltebre. És la zona humida més important de Catalunya i la seva superfície total és de 7802. L'Ebre va ser escenari d'una de les batalles més importants de la guerra civil espanyola.

 
Lo delta --> (Enllaç Google Maps)
 
Lo delta (foto 2) --> (Enllaç Google Maps)

El delta de l'Ebre

És la zona humida més extensa del país i un dels hàbitats d'ocells més importants de la Mediterrània. Amb els seus 320 km2 de superfície, constitueix l'hàbitat aquàtic més important de la Mediterrània occidental després de la Camarga (Occitània), i el segon de la península Ibèrica desprès del Parque Nacional de Doñana (Andalusia). Així l'harmonia entre els seus valors naturals i l'explotació per part de l'home no ha estat mai fàcil. D'altra banda, el seu considerable paper biològic contrasta amb la profunda humanització d´una gran part de la seva superfície i amb el seu no menys considerable pes agrícola.



Organitza l'Associació
Catalana d'Esperanto
         
Amb el suport i patrocini de: