Una commemoració d'un Congrés històric per a la conservació de la memòria col·lectiva

Enguany, a Amposta, volem recordar el Congrés Català d Esperanto celebrat a Vinaròs el 1928. Aquell any la Federació Esperantista Catalana, la precursora de la nostra actual Associació Catalana d'Esperanto, hi va celebrar un congrés històric - i no només per ser l únic congrés català d'esperanto celebrat al País Valencià (en contrast amb dos a Catalunya Nord i quatre a Mallorca). Just abans del congrés, el governador civil de Barcelona, el general Milans del Bosch va tancar el Liceu Dalmau, propietat de l'aleshores president de la Federació Esperantista Catalana, el lingüista Delfí Dalmau, i li va imposar una forta multa. Al mateix temps va exigir que la Federació deixés d anomenar-se catalana i passés a integrar-se en la Federació Espanyola d'Esperanto "per solidaritat amb les altres regions d'Espanya".

Amb aquest rerefons, el congressistes van decidir a Vinaròs desfer l'entitat abans de plegar-se a les exigències governatives i esperar millors temps. Dos anys després, arran de la caiguda de la dictadura de Primo de Rivera, l'entitat va restablir-se i va començar una nova etapa, potser la més fructífera.

En el congrés es presentarà una monografia sobre el Congrés de Vinaròs amb notes sobre la persecució del moviment esperantista català durant la dictadura de Primo de Rivera, obra de l'historiador i redactor de la revista Lletres Francesc Poblet.



Organitza l'Associació
Catalana d'Esperanto
         
Amb el suport i patrocini de: