Programa i horaris

Divendres 24

A partir de les 13:30 l’Alberg ens permet començar a deixar-hi maletes, així que conforme la gent vagi arribant podrà anar deixant-hi l’equipatge i instal·lar-se a les habitacions. Un cop deixat l’equipatge i entregada la bossa amb la informació i els obsequis (‘kogressako’), el dinar va per lliure a càrrec de cadascú pel centre de Manresa. Planegem que la gent arribarà al llarg de la tarda així que poc abans d’anar a sopar (els àpats seran en horari europeu) donarem la benvinguda oficial en nom de KEJ, farem una roda de noms i jocs per conèixer-nos millor els uns als altres. El sopar preveiem que comenci a les 20.00h i consistirà en un refirigeri d’embotits, truites i menjar aportat en comú. A les 22.00 hem organitzat una cata de vins de la D.O. Pla de Bages per donar a conèixer no només la denominació sinó també el vi català als extrangers.

A partir de les 23.00 se’ns informa que no es poden fer activitats que comportin fer soroll i a les 22.30 es tanquen les portes de l’alberg.

Dissabte 25

L’esmorzar comença a partir de les 8.00h. Sortirem de l’alberg a les 10.00 per fer un recorregut per la història de l’aigua a la ciutat que finalitzarà amb una visita guiada al Museu de l’Aigua i el Tèxtil, a càrrec de Krishna Sivillà, membre del comitè organitzador (LKK) que treballa al Parc de la Séquia, una entitat que dóna a conèixer la importància de l’aigua i el patrimoni a l’entorn de la Séquia de Manresa, una obra d’enigeria hidràulica del segle XIV que encara abasteix d’aigua la ciutat i bona part de la comarca. La visita serà en Esperanto. Hi trobareu més informació i inscripcions al següent enllaç (la visita és gratuïta pels participants a la trobada).

A la tornada anirem caminant a les Barbacoes de Mas Portell, a uns 40 minuts del Museu i uns 20 de l’Alberg.

A partir de les 12:15 més o menys, començarem els preparatius per servir un àpat ben català: la calçotada. Si el temps ens és prou favorable, podrem mostrar als estrangers aquest ritual tan nostrat com és el de coure i menjar calçots. Hi haurà opció amb carn i sense, ambdues a preu de 15€ (14€ per inscrits a la RenKEJtiĝo). A l’arribar a l’alberg repartirem tiquets per a la calçotada (que s’haurà de pagar a part). Preveiem que s’acabi a quarts de cinc (16:30 més o menys), no sense abans haver-nos fet la komuna foto, amb tots els participants de la RenKEJtiĝo.

Apunta-t’hi aquí:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScS9eiRbJgfzMPOLCoGBm4Unj8VO65Lk6iAnAcjqbTITjPiyA/viewform

De 17:00 a 20:00 hi ha els cursos d’esperanto per nivells (inicial i intermedi).

El sopar serà a l’alberg mateix i serà de 20:30 a 21:30. Després del sopar tindà lloc una activitat pròpia de trobades joves esperantistes: la trinkomanĝa nokto! En aquest cas, serà una dolĉa trinkomanĝa nokto, però la dinàmica serà la mateixa: els participants locals i de tot el món porten alguna menja i beguda (sovint alcohòlica) típica d’on vénen. Els organitzadors hem pensat que seria bona idea fer-la amb coses dolces, així fem els postres del sopar de forma comuna, informal i divertida. No us oblideu de portar menjar i beguda típica del lloc d’on sigueu!

Diumenge 26

L’esmorzar comença a les 8.00 i s’acaba a les 9.30. L’alberg ens demana deixar les habitacions a les 10:00, però ens permeten la opció de deixar l’equipatge fins que vulguem anar-nos’en. A les nou i mitja comencen els cursos d’esperanto per nivells i pels que no tinguin curs,

De 10:30 a 12:30 farem una visita pels llocs més emblemàtics de Manresa: la Cova de Sant Ignasi i/(o) el Carrer del Balç.

La cova de Sant Ignasi és, juntament amb la Seu, dels llocs més visitats de la ciutat. A més, ambdós llocs són destins de pelegrinatge i importants centres d’espiritualitat, sobretot per la comunitat jesuïta. Ignasi de Loiola va baixar a peu de Montserrat a Manresa l’any 1522. Aquí hi va passar onze mesos, un temps d’importància cabdal per a la seva vida i per a la que més endavant seria la Companyia de Jesús. El seu lloc privilegiat de pregària va ser la Cova.  Es tracta d’una bauma sobre el riu Cardener excavada per l’erosió fluvial del terciari. al voltant de la qual s’aixeca l’actual Centre d’Espiritualitat. L’experiència aquí viscuda per Sant Ignasi va ser l’origen del seu llibre Exercicis Espirituals. El sostre de la cova recorda l’estil de la Renaixença catalana. Josep Llimona simbolitzà, amb dos àngels de bronze, l’oració i penitència que Sant Ignasi feia en aquest indret. Al terra, tot en mosaic, podem veure l’escut familiar dels Loiola, un canó que recorda la ferida del sant i un gran gira-sol que simbolitza el cor d’Ignasi obrint-se a Jesús.

Emplaçat en les dependències d’un antic casal noble, el centre d’interpretació del Carrer del Balç ofereix als visitants un muntatge amb recursos multimèdia que posa en valor un conjunt patrimonial únic, permetent-los conèixer com era la Manresa del segle XIV. La visita es basa en una història narrada i centrada en la figura del rei Pere III el cerimoniós. El carrer del Balç és un magnífic exemple de l’urbanisme medieval català. El carrer formava part del nucli de la ciutat medieval, situat a l’entorn de l’actual plaça Major. De traçat estret i sinuós, el carrer s’adapta al perfil d’un balç, amb diferents nivells esglaonats. Una de les característiques més especials d’aquest espai és la seva cobertura, creada pels porxos que es van edificar entre casa i casa, a finals de l’època medieval per tal d’aprofitar l’escàs espai que hi havia a l’interior de la ciutat emmurallada.

Aprofitant que a la Fira de l’Aixada hi ha paradetes amb menjar, cadascú podrà dinar el que més vulgui i tastar productes de cuiners i productors locals.

A les 16:00 pensem començar a anar-nos-en de Manresa, també hem de comptar amb que hi haurà gent que ha d’agafar avions, trens, etc. Per tant, la Ĝiso (acomiadament) començarà a partir de les quatre.

Pels que han d’agafar el Rodalies cap a Barcelona, hi ha la R4 i R12 que passen a les 16:00 i 16:30