Programa i horaris

Excursions, debats, teatre, jocs, xerrades, música,… Tot això t’espera a la RenKEJtiĝo 2024 a l’Espluga de Francolí!

El tema de la RenKEJtiĝo 2024 és la Memòria Històrica. Aquest tema va com l’anell al dit a l’alberg on ens allotjarem, atès que va ser l’escenari del comiat de les Brigades Internacionals durant la Guerra Civil. Mai no hem de deixar d’aprendre i fer memòria sobre el passat, atès que conèixer la Història és essencial per a poder construir un futur digne de ser viscut.

Programa

Excursions

Caminada al Tossal de la Creu:

Divendres 23 de Febrer a les 16h00, sortint des de l’Alberg Xanascat de l’Espluga de Francolí, portarem a terme una caminada cap al Tossal de la Creu, espai natural privilegiat on es podrà gaudir d’unes vistes al nucli urbà de Vimbodí i Poblet, el castell de Milmanda, el monestir de Poblet, el nucli de l’Espluga de Francolí i les Masies. A la tornada, prendrem un altre camí i ens dirigirem de volta al alberg, arribant aproximadament a les 18h30. El cost és totalment gratuït!

Excursió al Monestir de Poblet:

Diumenge 25 de Febrer a les 10h00, sortint des de l’Alberg Xanascat de l’Espluga de Francolí, encetarem el camí cap al Monestir de Poblet! Un dels conjunts arquitectònics i monàstics més importants d’Europa, durant segles l’abadia ha esdevingut d’una estreta i important vinculació a la història de Catalunya. La visita estará guiada pel Jordi Solsona i Jordi Calafí, activistes per l’Esperanto. Després de la visita tornarem a l’alberg a recollir l’equipatge cap a les 12h-12h30. El cost és de 6,50€ per a estudiants i altres grups especials i 8,50€ per a no estudiants, a pagar juntament amb la vostra tarifa de l’esdeveniment.

Conferències

“Stefan Zweig, escriptor europeu”

Aquesta conferència, a càrrec d’Arno Lagrange, presenta l’escriptor Stefan Zweig, la seva vida, la seva obra i les seves qualitats humanes psicològiques i filosòfiques, amb èmfasi en la seva actitud humanista, definint-se no com a nacional, sinó com a ciutadà europeu i fins i tot del món.

La conferència està guiada per un conjunt d’imatges: fotografies personals, retrats, portades de llibres, mapes, esquemes que ajuden a familiaritzar-se amb les experiències de l’autor i a entendre les característiques particulars de la seva obra.

Esperantistes internacionals a la guerra d’Espanya

Conferència de Javier Alcalde. L’alemany Ludwig Renn, el danès Åge Kjelsø, l’italià Piero Pasquotti, l’escocès Sidney Quinn, l’eslovè Matija Gržina, l’ucrainès Owadja Kupperman, els búlgars Nikola Mladeno i Mikaelo Langof, els polonesos Władysław Lekowski, Jakub Aronowicz i Józef Tennenbaum, els romanesos A. Berlo, Mechel Stanger i Berl Kurtz, els austríacs Franz Jaritsch, Franz Heiderer, Franz Schick i Eduard Pfeifer, la francesa Marguerite Aspès, l’anglesa Winifred Bates…

Qui van ser els esperantistes internacionals que van venir a la guerra d’Espanya? Quants van ser? De quins països venien? Quina ideologia tenien? Fins a quin punt l’esperanto va ser un element rellevant en la seva experiència?

Intentarem respondre aquestes preguntes resseguint una sèrie d’itineraris vitals que en el seu conjunt mostren la diversitat, però també la vitalitat d’aquesta comunitat d’idealistes transnacionals, evidenciant igualment algunes tendències compartides.

Curs d’Esperanto

Tens interés per viatjar i conèixer altres cultures? T’agradaria poder-te comunicar amb gent de tot el món?
Vine a aprendre Esperanto, gràcies a la Joventut Catalana d’Esperanto!
Durant el 24 de Febrer, oferim un curs intensiu i introductori de la llengua internacional Esperanto, obert a qualsevol interessat a encetar una nova i apassionant aventura.
El curs tindrà lloc de 10h00 – 13h00, i de 15h30-18h30, a l’Alberg Xanascat de l’Espluga de Francolí, província de Tarragona, en un espai especialment vinculat a la història de les Brigades Internacionals
Estarà enmarcat dins de la RenKEJtiĝo, la trobada d’hivern de la Joventut Catalana d’Esperanto, què reunirà al voltant de cinquanta persones de diverses parts del món sota els valors de l’internacionalisme, l’esperantisme i el catalanisme

Taller

«Crear un club estudiantil d’esperanto: fins i tot tu pots fer-ho!»

Taller de l’Albert S. Garrido. Es diu que les escoles són caldo de cultiu i naixement d’idees i interessos. L’esperanto hauria de créixer i florir també a la vostra escola? Com començar el complex procés de fundació i, posteriorment, de manteniment d’un club d’estudiants? Participa en aquest breu taller per donar-te l’empenta en aquesta direcció, perquè fins i tot tu pots fundar el teu.

Debat filosòfic

«Més enllà del pacifisme: ètica en temps de guerra»

Debat conduït per la Filozofa Esperanta Klubo. El pacifisme és una de les idees històricament lligades al moviment esperantista i a la interna idea de l’esperanto. Plegats discutirem l’evolució de la percepció del pacifisme i la seva crítica. Considerarem si matar pot justificar-se moralment, i en quins casos, i llegirem textos de filòsofs cèlebres traduïts especialment per a aquesta ocasió.

Sessió de jocs

El dissabre, gràcies a la col·laboració amb l’Associació ĜUO de Reus, tindrem una sessió de jocs de vespre, amb jocs de rol en esperanto! A més, al mateix temps hi haurà bar disponible en el mateix lloc.

Els nostres participants tindran l’oportunitat de jugar en primícia un nou joc de rol únic en esperanto: Tempogardistoj. Ell es el fundador de l’associació sobre jocs i cultura esperantista ĜUO, i conduirà les partides durant el vespre de jocs.

Durant el vespre, la Sala KEJ esdevindrà una ludoteca on podran provar-se 3 jocs de rol diferents creats per l’associació Ĝuo (inclòs Tempogardistoj), però també hi hauran disponibles molts altres jocs de taula. Inclús tu pots dur els teus propis jocs!