05/10/2014

Bolívia: força estudiants presenten les seves tesis en llengües autoctònes

Segons ha publicat En la UPEA, força estudiants de Bolívia han escrit els seus treballs de final de carrera en llengües autòctones del país: uns 95 treballs de recerca presentats en tres universitats del país han estat redactats en trinitario, weenhayek, chiquitano, guaraní, aimara i quítxua.

Es tracta del 80% dels treballs de final de carrera presentats a les universitats indígenes. El 20% restant s’han escrit en espanyol per falta d’una terminologia tècnica prou especialitzada, segons el viceministre de l’educació superior Jiovanny Samanamud. “És el cas dels estudiants d’enginyeria del petroli i del gas natural”, va precisar.

Segons Samanamud, la producció de tesis en les llengües anomenades originàries és un fet històric, perquè en el passat estava prohibit fer treballs universitaris en aquestes llengües.

Es tracta de treballs de final de carrera d’estudis com enginyeria industrial dels aliments, enginyeria en agricultura, enginyeria agronòmica, enginyeria forestal, enginyeria tèxtil, medicina veterinària i zootècnia, enginyeria del petroli i del gas natural o ecopiscicultura. Almenys quatre d’aquestes carreres, que s’estudien en quítxua, aimara o guaraní, són exclusives d’aquestes universitats a Bolívia.

bolivia-2.jpg

Font: Jornalet

Foto: Tinkuy Yachaykuna

Compartir

Arxiu de notícies