14/02/2012

Cent anys del naixement de Tibor Sekelj

Tibor_Sekelj_1974_NM.jpg Avui fa cent anys del naixement de Tibor Sekelj, periodista, explorador i escriptor. Les seves obres, novel·les o llibres de viatges, incorporen interessants observacions etnogràfiques. Va escriure el seu primer llibre en castellà, tot i que també va escriure en hongarès, en serbo-croat i en francès. De totes maneres, la major part dels seus llibres són escrits en esperanto, llengua a la que va dedicar diversos manuals i assajos.

Tibor Sekelj va néixer a Spišská Sobota (Àustria-Hongria), el 14 de febrer del 1912. Fill d’un veterinari, la seva família s’havia de traslladar força sovint. Poc després del seu naixement es van instal·lar a Cenei, a l’actual Romania, i més endavant, el 1922, a Kikinda (Sèrbia), on Tibor Sekelj va acabar l’educació elemental. Tot seguit es traslladen a Nikšić (Montenegro), on hi va acabar l’educació secundària.

Acabats els estudis, Sekelj comença a treballar de periodista a Zagreb i el 1939 va a l’Argentina per fer una sèrie de reportatges sobre els emigrats iugoslaus. S’hi quedarà quinze anys, fent de periodista i d’explorador. El 1944 puja a l’Aconcagua, el cim més elevat del continent americà, i arran d’això publica la seva primera obra, Tempesta sobre l’Aconcagua. El 1954 tornarà a Iugoslàvia, cosa que no li impedeix continuar la seva activitat viatgera. El març del 1962 comença el seu primer viatge per l’Àfrica. Des del 1972 va viure a Subotica, a la Voivodina, en companyia de la seva muller, Erzsébet Sekelj; va ser director d’un museu de la ciutat fins el final de la seva vida, el 23 de setembre de 1988.

Fou un destacat membre de l’Acadèmia d’Esperanto i membre honorari de l’Associació Universal d’Esperanto.

Compartir

Arxiu de notícies