31/05/2015

Dàvid Grosclaude, en vaga de fam per l’occità

Dàvid Grosclaude, conseller regional d’Aquitània delegat de les llengües regionals, és en vaga de fam des del 27 de maig passat a la seu de la Regió a Bordeus.

“Els signes de menyspreu per part de l’estat cap a la nostra llengua continuen i es multipliquen. Amb el darrer d’aquests signes, ja n’hi ha prou! He decidit de dur a terme una acció i demano el vostre suport. És una acció en favor de la dignitat i de la legitimitat del nostre compromís pel reconeixement de la llengua occitana”, diu el representant occitanista al seu comunicat de premsa.

Grosclaude cerca de desblocar una situació creada per l’absència de resposta per part dels serveis de l’Estat francès pel que fa a l’Oficina Pública de la Llengua Occitana (ÒPLO). El projecte va ser votat per les assemblees regionals d’Aquitània i de Migdia-Pirineus el juny de 2014, però a hores d’ara es constata “un blocatge de l’estat central que és permanent quan es tracta d’encarar les qüestions de les llengües dites regionals”, diu Grosclaude.

Perquè l’ÒPLO vegi oficialment la llum del dia, sols cal la publicació d’un decret al diari oficial de l’Estat francès. Així, l’ÒPLO es crearia sota la forma d’un Agrupament d’Interès Públic (GIP). Però sembla que hi ha reticències i menyspreu cada cop que la qüestió de les llengües és posada a debat.

L’Oficina Pública de la Llengua Occitana ha de ser un organisme públic que tindrà la tasca de definir una política pública a favor de l’occità a l’escala de més d’un territori, amb l’objectiu de fer treballar plegades les col·lectivitats i els operadors sobre el terreny. Organismes similars existeixen al País Basc i a Bretanya.

David Grosclaude és un activista conegut de la llengua occitana. Fundador de les primeres calandretes i expresident de l’Insitut d’Estudis Occitans, és conseller regional d’Aquitània i un dels principals organitzadors de les darreres manifestacions per la llengua occitana. Li podeu donar el vostre suport amb una signatura a: https://www.change.org/p/grève-de-la-faim-pour-la-langue-occitane-cc-gouvernementfr-fhollande

mespresats.jpg

Compartir

Arxiu de notícies