26/06/2016

Dia Mundial dels Refugiats: missatge a les Nacions Unides de l’Associació Mundial d’Esperanto

El Dia Mundial dels Refugiats (20 de juny) representa una ocasió especial per fer allò que hem de fer durant aquest dia de l’any, és a dir, tenir en compte i alleugerir la trista situació del creixent número de refugiats a escala mundial– persones expulsades de les seves cases a causa de disputes armades que no han creat. Coherent amb el nostre principal objectiu, la nostra organització, l’Associació Mundial d’Esperanto, s’interessa especialment pels intents de facilitar la situació lingüística d’aquests refugiats.

Els refugiats han perdut més que les seves cases i els seus mitjans de subsistència: també han perdut les comunitats i les cultures que els recolzen. Sovint les llengües d’aquestes comunitats no són massa parlades en els llocs on ara s’hi troben. En aquestes circumstàncies, és encara més difícil que puguin explicar la seva situació a altres persones, comprendre fins i tot les reaccions de simpatia d’aquells amb qui es troben, i tractar amb els funcionaris oficials que sovint tenen a les seves mans el seu futur.

Com a conseqüència, demanem amb força a les Nacions Unides que faci tot el que sigui possible per assegurar:

1. Que la comunicació amb els refugiats té lloc en llengües que poden comprendre.

2. Que els funcionaris que tracten amb refugiats reben formació en aquestes llengües.

3. Que s’estableixen serveis especials per escoltar i fer seguiment de les històries i les preocupacions dels refugiats en les seves pròpies llengües.

4. Que es posen a disposició dels infants refugiats serveis educatius en llengües adequades, tenint en compte que la seva educació ha estat interrompuda i que el seu futur es troba, per tant, en perill.

Una atenció comprensiva a les necessitats lingüístiques dels refugiats no és només una demanda de principis, sinó també de bones pràctiques.

Als estatuts de la nostra Associació hi ha escrit el respecte pels drets de totes les persones, tal i com descriu la Declaració Universal de Drets Humans, que nosaltres considerem “una condició essencial per al nostre treball”. La justícia social i la justícia lingüística van de la mà. Ens hem de recordar d’aquest fet cada dia, però especialment en el Dia Mundial dels Refugiats.

Compartir

Arxiu de notícies