10/01/2013

Esperantistes catalans passen el cap d’any a la Setmana Jove d’Esperanto

Divesos esperantistes residents a Barcelona, com la Chiara, l’Anna, el Camilo o el Xavi, van participar a la darrera edició de la Junulara Esperanto Semajno (JES) [Setmana Jove d’Esperanto], juntament amb altres 250 joves esperantistes de Bèlgica, Dinamarca, Suècia, Holanda, Hongria, Polònia, Alemanya, Rússia, Ucraïna, Portugal, Finlàndia, Mèxic, França, Itàlia, Canadà, Txèquia, Eslovàquia, Brasil, Iran, Israel, Jordània, Estats Units, Japó o Xina.

La trobada va tenir lloc a Naumburg, a prop de la ciutat alemana de Leizpig. Com és habitual, de l’organització se’n van encarregar conjuntament les seccions nacionals alemanya i polonesa de l’Associació Mundial de Joves Esperantistes (TEJO), és a dir, els joves polonesos i alemanys, en un bonic exemple de com l’esperanto pot facilitar la comunicació i la concòrdia entre pobles que no sempre han estat ben avinguts.

Entre les diverses activitats, podem mencionar debats sobre els drets lingüístics o sobre el rol de l’esperanto a la Unió Europea. D’altra banda, hi va haver cursos de Chi-Qong i meditació, així com concursos com el presentat per Giorgio Silfer sobre la cultura esperantista, on els participants havien d’endevinar esperantistes célebres a partir de fotografies de personatges com Zamenhof, Privat, Kabe o el mateix Silfer, modèstia a part.

Dues xerrades destacades van ser la presentacio de la situació actual al Japó després del tsunami i l’accident nuclear a Fukushima, i la presentació del projecte pioner “Springboard to languages”, pel qual a diverses escoles d’Anglaterra s’està experimentant amb l’ensenyament de l’esperanto per motivar als alumnes de primària en l’estudi de l’anglès i facilitar-ne així el seu aprenentatge.

Hi va haver també sessions d’introducció a les llengua polonesa, hongaresa, soraba i al francès del Quebec. La part més musical i festiva la van protagonitzar els concerts d’artistes com La Perdita Generacio, I.D.C., Tone, Johnny M, JoMo, Jxele, Platano, Esperanto Desperado, 42, Dijom o Danghera, entre d’altres.

L’any vinent, la JES torna a terres poloneses, tot i que encara no està decidit a quina ciutat.

foto-alemanya_w.jpg

Compartir

Arxiu de notícies