29/05/2014

Esperanto*CAT organitza un cicle sobre llengües minoritzades

El dimarts dia 3 de juny l’Associació Catalana d’Esperanto comença un cicle sobre llengües minioritzades a l’Espai VilaWeb. La primera conferència serà el 3 de juny a les 19.30 i duu per títol ‘Les llengües minoritzades de Rússia. El cas del txuvaix’ a càrrec d’Hèctor Alòs, Чăваш патшалăх гуманитари ăслăлăхĕсен институчĕ (Institut Públic Txuvaix d’Humanitats).

Tot i ser oficial a Txuvàixia, s’ensenyi a les escoles i tenir més d’un milió de parlants, el txuvaix va perdre el 20% dels seus parlants entre el 2002 i 2010, segons dades del cens. Aquest daltabaix és semblant a moltes altres llengües oficials de les repúbliques de la Federació Russa. L’anàlisi de la situació a Txuvàixia ens permet visualitzar els processos de substitució lingüística de les llengües mitjanes de Rússia i apuntar-ne les causes.

El segon acte serà una taula rodona sobre ‘Llengües nacionals, llengües internacionals i imperialismes lingüístics’ el 16 de juny a les 19.30. Hi participaran els catedràtics de lingüísitca Juan-Carlos Moreno Cabrera i Lluís Yzaguirre i també el sociolingüista Jordi Solé Camardons.

thumb_474__4.jpg

Compartir

Arxiu de notícies