18/09/2013

L’Associació Catalana d’Esperanto amb els mestres de les Illes en vaga

A les Illes Balears tenim un govern autonòmic governat pel Partit Popular amb majoria absoluta. Aquest govern s’ha proposat entre d’altres desastres acabar amb la cultura i amb l’ensenyament en català. Per això, van intentar un sistema de “lliure elecció de llengua” segons el qual les famílies podien triar la llengua del primer ensenyament dels infants i varen fer molta pressió perquè la llengua triada fos el castellà. Malgrat els esforços i diners públics que hi varen dedicar, les famílies es varen decantar pel català amb una aclaparadora majoria del 90%. Per sortir-se amb la seva es varen treure de la màniga un decret anomenat TIL (tractament integrat de llengües) que obliga a dedicar una tercera part del temps escolar a cadascuna de les llengües (català, castellà, anglès). Aquest decret, fet amb precipitació i de manera barroera, té com a objectiu ocult acabar amb el protagonisme de la llengua catalana a l’ensenyament i compta amb l’oposició de mestres, professors, associacions de pares i mares, associacions de directors, tots els sindicats amb representació en ensenyament, experts de la Universitat de les Illes Balears, associacions culturals, partits polítics, etc. És tan inadmissible el decret, tant en els aspectes formals com en els de contingut, que abans de començar el curs el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears n’ordenà la suspensió cautelar. El mateix dia que va sortir aquesta ordre, el govern es va reunir d’urgència per aprovar un nou decret que obliga al trilingüisme als centres educatius per a aquest mateix curs.

Aquest fet va encendre la comunitat educativa i tota la societat perquè va quedar clar que tenim un govern que per aconseguir els seus plans és capaç de burlar fins i tot el poder judicial.

A partir d’aquí ha començat el curs més convuls que es pot recordar: una gran majoria de mestres en vaga indefinida, concentracions, manifestacions i actes cada dia, les famílies i els infants perjudicats, tres directors d’instituts de Maó expedientats, alumnes de secundària retinguts per la policia… però tot amb una majoria social important que ha vist atacat el sistema democràtic per part del govern i clama per mantenir els pilars necessaris que garanteixin els drets socials.

Si voleu ajudar econòmicament els mestres en vaga, podeu fer-ho a:

CAIXA DE RESISTÈNCIA PER A LA VAGA INDEFINIDA DELS TREBALLADORS I TREBALLADORES DE L’EDUCACIÓ DE LES ILLES BALEARS.

Gestionada per l’STEI Intersindical i Enllaçats per la Llengua

Banc Sabadell
Oficina carrer 31 de desembre, Palma
c.c. 0081 0268 24 0001564159

Fons únicament destinats als treballadors i treballadores en vaga.

STEI Intersindical, sindicat convocant de la vaga indefinida i del comitè negociador de la plataforma reivindicativa amb l’administració.

PER UNA EDUCACIÓ DE QUALITAT, INCLUSIVA I EN CATALÀ.

DOCENTS EN LLUITA. PROU DE RETALLADES. NO DECRET AL TIL!

thumb_474__4.jpg

Compartir

Arxiu de notícies