14/05/2014

L’esperanto arriba al Parlament Europeu

Entre el 9 i 11 de maig va ocórrer a Estrasburg un esdeveniment mai abans esdevingut: el Parlament Europeu va organitzar un encontre de representants d’associacions internacionals de la Unió Europea, al qual van participar 5.000 joves.

TEJO, l’associació mundial de joves esperantistes, ens va convidar a l’Associació Valenciana a dur alguns dels nostres membres al Parlament, i evidentment no vam poder dir que no. Malauradament, alguns finalment no van poder assistir per diversos motius.

esperanto-parlament-europeu-estrasburg-2.jpg

El pla era el següent: l’esdeveniment, anomenat EYE2014, consistia i estava ple de xerrades, debats, concerts, activitats lúdiques i altres, sobretot al Parlament però també a la ciutat d’Estrasburg, tot amb el lema “Idees per a una millor Europa”.
La missió dels participants era, d’una banda participar, aprendre i conèixer gent, i d’altra ser representants de TEJO, per al que ens van formar, i també va ocórrer el que es coneix com entrenament d’activistes (“aktivula trejnado”).

Va ser molt instructiu i divertit, per exemple perquè no es disposava d’un estand i cadascú se les va enginyar de diveres maneres per fer publicitat de l’esperanto, per demostrar la seua utilitat, etc. Alguns exemples: pegatines, futllets de TEJO, pintura al cos, respondre en esperanto quan algú preguntava en anglés, davant d’un grup d’angloparlants parlar en anglés i després començar a fer-ho en esperanto, enviant missatges pro esperanto per Twitter amb l’etiqueta de l’emissió en directe, parlar d’ell a alguna cambra, incloure’l a alguna activitat, etc. I es van poder apreciar moltes vegades gent canviant totalment d’opinió, de “això ja es va intentar però no va funcionar, i ningú el parla” a “l’esperanto realment funciona i és útil”; fins i tot es va poder apreciar el canvi en treballadors del la Unió Europea. També es va poder notar, com de costum, que els més “alts rangs” són els que més s’oposen a l’esperanto i més el difamen, i òbviament sempre amb mentides.

esperanto-parlament-europeu-estrasburg-1-rt.png

A més a més, per a molts va ser la seua primera experiència internacional amb la llengua internacional, i per a la majoria esta experiència es va allargar diversos dies més, i no sols a Estrasburg, sinó a altres països.

Tot açò és importantíssim, tant per donar visibilitat a l’esperanto com per demostrar la seua utilitat, crear llaços i acostar-lo un poc més a l’inclusió oficial. I per a VEA, l’Associació Valenciana, també té especial importància, no sols per l’objectiu comú i perquè este tipus d’actes són molt instructius per als seus membres, sinó perquè és la primera vegada que participem d’alguna manera a un esdeveniment internacional. Però no serà l’última, perquè ja hem començat a treballar en el tema d’aconseguir subvencions, i potser puguem tant dur com portar gent de l’estranger, i tenir diners per organitzar activitats més grans.

Sabies que tots els representants de TEJO han tingut el viatge de bades i han rebut diners per menjar, gràcies a una subvenció europea? I sabies també que tots s’han quedat a dormir a casa d’esperantistes, amb l’avantatge econòmic i cultural que això comporta (potser podríem dir que els esperantistes no coneixem pedres, com fa la gent, sinó que coneixem cultures, i des de dins).

esperanto-parlament-europeu-estrasburg-7.jpg

Per acabar l’article, m’agradaria afegir un comentari personal, en reflexió al viscut: una Unió Europea sense esperanto no té sentit. De fet, com diu Michael Boris, es notava que l’EYE2014 no representava Europa, sinó una elit.

Compartir

Arxiu de notícies