15/04/2017

Museu d’Esperanto de Subirats

El Museu d’Esperanto de Subirats (MES), conegut anteriorment com a “Hispana Esperanto-muzeo”, és una col·lecció privada situada a Sant Pau d’Ordal, al municipi de Subirats, Alt Penedès. És la biblioteca d’esperanto més vasta de l’estat espanyol i una de les més importants del món com a font de coneixement del moviment esperantista, al mateix nivell de les que es poden trobar a Viena, Budapest o Rotterdam.

museu-esperanto.jpg

Es calcula que el museu conté uns 25.000 documents relacionats amb l’esperanto i altres llengües construïdes. L’hemeroteca és la part més rellevant del fons, amb 15.000 butlletins i revistes corresponents a unes 400 capçaleres diferents; són particularment importants per la seva raresa les col·leccions de revistes en altres llengües construïdes com l’Ido i l’Interlingua.

El nombre de llibres depassa els 8.000; l’apartat de cartells i fullets, principalment relacionats amb congressos, es calcula en uns 1.500. El conjunt de postals col·leccionades sumen, entre les esperantistes i no esperantistes, 150.000 exemplars. A més, hi ha un gran nombre d’objectes relacionats amb l’esperanto com segells, medalles, banderes…

El catàleg del MES es pot consultar clicant aquí.

Lluís Hernández Yzal

Lluís Hernández Yzal


Es tracta del material recollit durant tota una vida per l’apotecari Lluís Hernández Yzal (Barcelona, 1917 – Sant Pau d’Ordal, 2002) amb l’ajuda de la seva dona, Teresa Massana. El MES va ser inaugurat el 5 de maig de 1968, amb motiu de la X Assemblea d’Esperantistes de la Província de Barcelona celebrada a Sant Pau d’Ordal, com a dependència de la farmàcia del fundador. Des d’aquell dia, el poble té un carrer dedicat al Dr. Zamenhof, precisament on està situat l’actual edifici del museu (al número 12), que va ser construït el 1974 expressament per a donar cabuda a la creixent col·lecció.

Després de la mort del fundador, el 10 d’abril de 2010 el MES es va tornar a obrir oficialment al públic, mercès a una iniciativa impulsada per diferents agents: l’hereu i conservador Rafel Hernàndez Massana, el Patronat de Turisme de Subirats i l’Associació Catalana d’Esperanto. Actualment, el Patronat de Turisme organitza visites guiades al MES, i s’espera que el MES passarà a formar part de la futura biblioteca pública de Subirats.


Compartir

Arxiu de notícies