10/11/2023

Presentació del llibre “Home en ruïnes” al Museu d’Història de Catalunya

El proppassat 8 de novembre va tenir lloc a l’auditori del Museu d’Història de Catalunya la que ha de ser la primera d’un reguitzell de presentacions de la darrera edició de KEA, el llibre Home en ruïnes, la versió catalana del dietari que en Jaume Grau Casas va escriure al llarg del seu tràgic periple pels camps de concentració francesos durant la Segona Guerra Mundial.

Al magnífic edifici del MHC, al Port Vell de Barcelona, ens vàrem aplegar per gaudir de la presentació de l’obra que van fer en Carles Vela, historiador i cap de les edicions de KEA, i en Carles Biosca, filòleg i traductor de l’obra, conduïts per l’Òscar Puig, president de l’associació. Durant l’acte vàrem poder conèixer alguns aspectes de l’obra, de les vivències del seu autor i de les vicissituds que han permès que veiés la llum aquesta versió catalana que, més que ser una mera traducció, vol ser una mena de restitució d’allò que hauria hagut de ser i que la censura va impedir.

Entre els molts aspectes d’aquest llibre escrit enmig d’uns patiments i dificultats que se’ns fan difícils d’imaginar, el traductor al català ens en va esmentar un que li dona un especial valor: hi ha nombrosos llibres sobre les terribles vivències de persones que van passar per aquest paroxisme de la deshumanització que són els camps de concentració, però la majoria d’aquestes obres van ser escrites després de tot aquest horror; Home en ruïnes, en canvi, és dels pocs relats que va ser escrit durant el captiveri, enmig de l’horror, com una manera de mantenir la integritat moral i la pròpia humanitat, i al mateix temps esdevenir un testimoni d’aquella amarga experiència.

L’acte es va cloure amb una tanda de preguntes dels assistents sobre l’obra i sobre l’esperanto.

Si no us va ser possible d’assistir-hi, no patiu, ja tenim organitzada una nova presentació el proper 14 de novembre al restaurant-llibreria Anònims, a Granollers, i se’n preveuen de noves a Girona, Barcelona, Sabadell, Tarragona i València que encara hem de concretar. Resteu atents a la nostra pàgina web!

Si no podeu resistir la temptació i voleu comprar ja aquest llibre o qualsevol altra publicació nostra, sempre teniu a la vostra disposició la nostra botiga en línia.

Alfons Tur

Compartir

Arxiu de notícies