24/05/2016

Tolkien i l’esperanto

S’acaba d’anunciar la propera aparició de “J.R.R. Tolkien the Esperantist. Before the arrival of Bilbo Baggins“, edició anglesa d’un llibre originalment publicat en italià per l’editorial Cafagna. El llibre inclou estudis d’Arden R. Smith, Patrick H. Wynne i Oronzo Cili, que recuperen la relació que va existir entre l’autor de El Senyor dels Anells i l’esperanto.

Per exemple, l’assaig de Smith i Wynne analitza en profunditat la primera trobada de l’escriptor amb la llengua creada per Zamenhof, que va tenir lloc el 1909. D’altra banda, el capítol de Cili parla de Tolkien i el moviment escolta, precisament l’espai on va conèixer l’esperanto. Aquest capítol inclou informació força desconeguda sobre el rol de Tolkien al moviment esperantista britànic entre 1930 i 1933.

Al pròleg del llibre, John Garth, un dels més importants experts en la vida i l’obra de J. R. R. Tolkien, compara les llengües creades per l’escriptor de El Hobbit i l’esperanto creat per Zamenhof, concloent que ambdós “lingüistes genials” compartien la creença que la llengua és el factor determinant de la nostra existència com a éssers racionals i que conté la llavor de l’esperança per un món millor.
English_version.jpg

Compartir

Arxiu de notícies