L’Associació Catalana d’Esperanto ha commemorat avui el 125è aniversari de la llengua internacional en una roda de premsa a l’espai Vilaweb. L’associació ha manifestat el seu compromís en la defensa dels drets lingüístics, “com a complement indissoluble dels drets humans”, en favor de la diversitat lingüística i “el dret a la comunicació plena entre persones de llengües diferents, com a mitjà de superació dels prejudicis vers la cultura de la pau”.
125 anys després de la publicació de l’Unua Libro (Primer Llibre), la primera publicació que va descriure la llengua internacional, l’Associació Catalana d’Esperanto ha manifestat més vigent que mai la necessitat de seguir promovent l’esperanto als Països Catalans com a millor opció de democràcia lingüística, així com la llengua i la cultura catalanes arreu del món per mitjà de l’esperanto, en un món en què la diversitat està cada cop més amenaçada.
Carles Vela, president de l’associació ha volgut subratllar que “l’esperanto s’ha de sentir orgullós dels seus 125 anys perquè s’ha acompanyat de l’esperantisme” fent una clara al·lusió al moviment social pro drets lingüístics que representa el col·lectiu de locutors d’aquesta llengua.
Per la seva banda Ferriol Macip, coordinador de l’associació, ha palesat que l’ús de l’esperanto no és suficient sinó que “cal continuar educant en els valors de la diversitat i de la igualtat de drets”. Macip ha destacat l’accessibilitat de l’esperanto a tothom independentment dels origens ètnics o de les classes socials i ha conclòs que assolint el “dret a la comunicació plena entre persones de llengües diferents, podrem superar els prejudicis vers la cultura de la pau”.