29/04/2014

55 eurodiputats han tancat la legislatura amb un manifest de defensa de les llengües i les nacions minoritzades

55 diputats del Parlament Europeu, de diferents estats i diferents partits, han presentat un manifest per protegir les minories nacionals i lingüístiques a la darrera sessió parlamentària abans les eleccions del 25 de maig, segons ha informat Nationalia.

El text demana a la Comissió Europea que es comprometi amb la resolució dels problèmes territorials “quan les solucions bilaterals i internes no siguin possibles”. Més enllà, el document demana “preservar la diversitat” i assenyala que totes les persones tenen el dret de triar la seva “identitat nacional” i que aquesta “decisió lliure” no es pot qüestionar.

El text recorda que 50 milions de persones de l’Unió Europea, és a dir el 8% de la població, fan part de minories nacionals. També diu que un de cada deu europeus parla una llengua minorizada, i té en compte que hi ha 30 milions ciutadans de la Unió que tenen com a llengua materna una llengua procedent de l’immigració.

Els signants del manifest demanen que es dissenyi una estratègia europea de protecció de les minories, que es creï un òrgan d’experts sobre minories nacionals i lingüístiques qu’assessori a les institucions europees, i lleis vinculants que protegeixin els drets d’aquests col·lectius. A més, recomana als estats que volgan formar part de la Unió Europea, que respectin les seves minories.

El document anomenat “Manifest d’Estrasburg”, l’han fet arribar a la Comissió Europea, al Consell Europeu, al Consell d’Europa, als estats membres i als estats candidats de formar part de la Unió. Entre els signants cal destacar el diputat ecosocialista cors François Alfonsi, el socialista hongarès Csaba Sándor Tabajdi, el català Ramon Tremosa (CiU) i els diputats bascos Inaki Irazabalbeitia (Aralar) i Izaskun Bilbao (EAJ-PNV).

Aquesta darrera s’ha referit al procés català. “Si la Unió Europea fa el paper de mediator en conflictes territorials fora de la Unió Europea, és completament absurd que no es comprometi a resoldre tensions com les que es viuen a Catalunya, quan no és possible resoldre-les a l’estat afectat”, ha declarat.

MjAxNDA0MTdfU3RyYXNib3VyZ19NYW5pZmVzdG9fRklO_263243_1_7203_1.pdf
El text del manifest en anglès (PDF)

Compartir

Arxiu de notícies