08/01/2013

Celebració de la diada de l’esperanto

Com cada any, el passat 15 de desembre es va commemorar arreu del món la diada de l’esperanto, en coincidència amb la data de naixement de l’iniciador de la llengua internacional, Lluís Llàzer Zamenhof. Enguany l’efemèride era molt especial, ja que es tractava de celebrar també els 125 anys de la publicació de la primera publicació que descrivia la llengua i mostrar així que segueix sent una llengua viva i útil per a les necessitats del món actual.

A Catalunya, el programa va ser molt complet i va superar totes les expectatives dels organitzadors de la jornada, que van veure com l’espai es quedava petit en cadascun dels actes. Cal destacar la presència d’esperantistes de diversos racons dels Països Catalans, però també de l’estranger, com la Mireille Grosjean, que va venir des de Suïssa per acompanyar-nos en aquesta jornada.

En primer lloc, al Museu de l’Esperanto de Subirats es va fer la presentació d’una vintena de llibres escrits per Anna Rosselló i Josep Travesset, durant el seu viatge per Sudamèrica, que va durar diversos anys coneixent les inquetuds i les reividicacions dels pobles originaris. Entre els ponents, en Ramon Perera va destacar els aspectes més personals dels autors, mentre que en Joan Inglada realitzava un detallat recorregut del viatge, tot i explicant-hi anècdotes, tant divertides com commovedores.

Posteriorment, la sala d’actes de l’espai Vilaweb va acollir una interessant taula rodona moderada pel coordinador de l’Associació Catalana d’Esperanto, Ferriol Macip, sobre la diversitat lingüística i la pau. L’acte va comptar amb la participació de destacats experts en la matèria, com la lingüista Carme Junyent, el politòleg i periodista Jordi Armadans o l’investigador per la pau Xavier Alcalde.

La defensa de la diversitat lingüística mitjançant una llengua internacional, auxiliar i democràtica va generar un intens debat entre el públic, que va continuar durant el sopar de germanor al restaurant Horiginal. En acabar, els presents van valorar positivament la qualitat dels actes de la jornada i es va comentar la possibilitat de buscar sales amb major capacitat per a la celebració del dia de l’esperanto de 2013.

1-2.jpg

Compartir

Arxiu de notícies