25/09/2012

Dia europeu de les llengües

logo-EDL-180.gif A iniciativa del Consell d’Europa el Dia europeu de les llengües se celebra cada 26 de setembre des de l’any 2001

En ocasió d’aquesta jornada, el Consell d’Europa encoratja tothom a aprendre més llengües, tant a l’escola com fora de l’escola, convençut que la diversitat lingüística és una via cap a una millor comunicació intercultural i un element clau del patrimoni cultural del continent.

Tot un seguit d’esdeveniments s’han organitzat a tot arreu: activitats per a nens i nenes, emissions de ràdio i televisió, cursos de llengües, conferències, etc. L’esperanto és força present al programa.

L’objectiu d’aquesta jornada és sensibilitzar a l’aprenentatge de llengües i a la diversitat per tal d’afavorir el plurilingüisme i la comprensió intercultural; promoure la rica diversitat cultural i lingüística d’Europa que cal mantenir, i encoratjar a aprendre llengües fora de l’escola per raons de mobilitat o pel plaer de l’intercanvi humà.

Es pot trobar més informació sobre aquesta jornada al seu web. Tanmateix, el web es pot llegir només en les llengües oficials de l’UE, per la qual cosa els catalans ho haurem de llegir en francès o en espanyol, si no han après voluntàriament cap més llengua estatal.

Tot i que el Consell d’Europa dóna suport al plurilingüisme arreu d’Europa, les injustícies lingüístiques són prou manifestes. A qualsevol capital castellana és possible aprendre anglès, alemany o xinès però l’oferta per aprendre català o basc és nul·la. I a ca nostra, és també més fàcil aprendre llengües hegemòniques que les llengües dels veïns, com l’aragonès o l’occità. La qual cosa manifesta que els interessos econòmics es consideren més importants que no pas els intercanvis humans i la preservació de la diversitat.

No acatem les lleis que ataquen el català

La plataforma Enllaçats, no acatem, denuncia l’atac sistemàtic a la llengua catalana, que darrerament pren força, tant des dels governs espanyol i francès, com des dels governs autonòmics d’Aragó, València i les Illes Balears; i crida a desobeir les lleis que agredeixen la llengua.

La plataforma vol aprofitar aquesta diada per denunciar totes aquestes greus agressions a la llengua, i per tant a la dignitat de les persones, i crida a manifestar-se a tots els territoris de llengua catalana.

L’Associació Catalana d’Esperanto hi dóna el seu suport.

Compartir

Arxiu de notícies