05/07/2012

La Biblioteca Ramon Molera a TV3

En Ramon Molera (1922-1983) es va fer esperantista als quinze anys amb la confiança d’estendre l’esperanto per tot el país en poc temps. Tot i no aconseguir aquest ideal de joventut, el grup que va fundar a Moià va comptar amb desenes de membres als anys cinquanta. Des de casa seva van sortir centenars de cursos d’esperanto per correspondència quan encara no existia Internet ni eines d’aprenentatge com Lernu. Molera va ser delegat d’UEA i representant de nombroses revistes d’esperanto. La seva passió per la llengua internacional li va dur a reunir una fantàstica col·lecció de llibres i sobretot de revistes d’esperanto. 

La seva filla Ana María, membre de KEA, continua amb l’actualització d’una biblioteca que compta entre d’altres amb la primera revista editada en esperanto pel mateix Zamenhof a l’any 1889.

En una entrevista al Telenotícies Comarques de TV3, Ana María presenta la biblioteca i la tasca de catalogació que va dur a terme junt amb Lluís Hernández (fundador del museu de Sant Pau d’Ordal) i l’hongarès Árpád Máthé i que va donar fruit l’any 2010 amb la publicació de Bibliografio de periodaĵoj en aŭ pri esperanto, un volum de més de mil pàgines amb informació sobre 14.143 revistes editades a tot el món en 120 anys.

El catàleg de la biblioteca pot consultar-se ara en línia.

Compartir

Arxiu de notícies