Cent anys després del primer Congrés Català d’Esperanto, Sabadell, que també ha estat seu del darrer congrés, va acollir l’acte de celebració del centenari, acte que va congregar més de 100 persones al Casal Pere Quart. Al matí Dani Cortijo, membre de l’associació i historiador, conegut pel seu llibre Històries de la història de Barcelona, que ja va per la quarta edició, va fer una conferència sobre la història del moviment esperantista català, esbossant amb claredat i precisió les principals fites del moviment al nostre país així com diversos aspectes de democràcia i ecologia lingüístiques. Després de la conferència el públic va encetar una animada discussió.
Seguidament va parlar Aureli Argemí, president del CIEMEN, sobre l’observatori dels drets lingüístics. De forma didàctica i pausadament va explicar els problemes a què s’enfronta el reconeixement de la carta sobre els drets lingüístics a nivell de les institucions mundials, i.e. Unesco i ONU.
Al migdia una vuitantena de persones ens vam congregar al restaurant “La Clau de Fa”. Allà, a la barra del restaurant, ens esperava una enorme sorpresa: unes paraules de benvinguda en esperanto, escrites pels responsables del restaurant. Heus ací un gest amable que va ser molt apreciat.
Després de compartir una agradable estona tots plegats i un àpat suculent, vam retornar al Casal Pere Quart per tal de seguir amb el programa de la tarda.
A les 18 hores va començar l’homenatge a la Núria Coll, membre de la junta del Centre d’Esperanto de Sabadell (CES), que el passat estiu va morir a l’edat de 50 anys. Hi assistiren dues de les seves germanes. Durant l’homenatge Éric Collignon va recordar-nos, amb fotografies i textos, alguns dels emotius moments compartits amb la Núria durant els seus cinc anys de col·laboració amb el CES. Participació a congressos, activisme a l’associació, ensenyament de l’esperanto, viatges, traduccions, lectures… els camps en els quals la Núria va ser activa són innombrables. Durant la presentació de les fotografies Margarida Ustrell, que va viatjar amb la Núria als congressos mundials esperantistes d’Itàlia i Japó, va recordar moments conviscuts per ambdues. En acabat, Llibert Puig va llegir en esperanto uns poemes de Joan Salvat-Papasseit , ja que va ser gràcies a la Núria que es van incorporar diversos poemes d’aquest poeta, traduïts per Abel Montagut, a l’exposició sobre Salvat-Papasseit organitzada per la Generalitat de Catalunya del 23 de desembre de 2010 fins al 3 d’abril de 2011, a l’Arts Santa Mònica. Després de la lectura, José-Luis Landry, soci del CES, ens va captivar amb un espectacle de música i dansa en el que acompanyava fragments de música clàssica amb les castanyoles. Es tracta d’un art que ha heretat del seu mestre José de Udaeta.
Per acabar, el moment cabdal de la tarda fou el concert de Kaj Tiel Plu, que acaba de publicar un nou CD, “Surplacen veni ni”, àlbum que reflecteix un notable enriquiment i aprofundiment vocal i musical del grup. En el CD s’hi poden trobar cançons tradicionals de Catalunya, Occitània, Espanya, Anglaterra, Dinamarca, Croàcia, Cabília, etc. Hom va poder gaudir d’un preciós concert acústic que s’escaigué molt amb el sentit homenatge que cloïa.
Attached documents