21/12/2022

L’Associació Catalana d’Esperanto celebra un Dia de Zamenhof històric

Els proppassats 16 i 17 de desembre l’Associació Catalana d’Esperanto va celebrar el Dia de Zamenhof, dedicat a recordar la figura de Ludvik Lejzer Zamenhof, el creador de la Llengua Internacional Esperanto. Els actes de celebració es van centrar en la presentació de tres novetats editorials relacionades amb l’esperanto i els seus pioners a Catalunya.

Es presenten nous títols de les col·leccions “Montserrat Franquesa i Gòdia” i “Jaume Grau Casas”

En un acte celebrat a l’Espai Vilaweb de Barcelona el divendres 16 de desembre va tenir lloc la presentació de dos nous llibres editats per l’Associació. D’una banda, el llibre “Forte Verki / Escriure amb força” presenta, en esperanto i català, una selecció d’obres poètiques creades per poetesses en esperanto que van resultar premiades als Jocs Florals Internacionals convocats per la Federació Esperantista Catalana. La selecció l’han duta a terme N’Elisabet Abeyà i En Xavier Margais, que en aquest acte van voler destacar l’objectiu de donar a conèixer un conjunt d’autores que havien estat injustament invisibilitzades en els reculls d’obres premiades als Jocs Florals.

D’altra banda, el responsable de publicacions de l’Associació Catalana d’Esperanto, Carles Vela, va presentar el llibre “Antologia de Solitud i altres relats/ Antologio de Soleco kaj aliaj rakontoj”, un volum que recull una selecció de fragments de Solitud i tres contes de Víctor Català, pseudònim de Caterina Albert. Entre l’audiència present hi havia els hereus del traductor de Solitud, que es van mostrar molt agraïts de recuperar la feina del seu avi.

Subirats presenta el seu Espai Esperanto

L’endemà dissabte 17 de desembre, a la sala polivalent del Centre Agrícola de Subirats a Sant Pau d’Ordal, es va presentar el projecte del nou Espai Esperanto que està ja en construcció en aquesta vila de l’Alt Penedès. El regidor de cultura Francesc Perea va desgranar les línies mestres del projecte, que no només preveu construir un espai que aplegui els fons de l’antic Museu d’Esperanto de Subirats, sinó també un centre d’interpretació de la tradició esperantista del municipi. Així mateix, es va presentar la ruta cultural que està projectada a Sant Pau d’Ordal com a complement de l’Espai Esperanto.

Un nou llibre sobre Frederic Pujulà

En aquest mateix acte, la doctora en Filologia Catalana Imma Farrés va presentar el llibre Frederic Pujulà i Vallès: remembrances a cavall entre dos segles, una extensa obra que recull textos autobiogràfics i correspondència de Frederic Pujulà, un dels autors més desconeguts del Modernisme, amic d’artistes com Picasso o Víctor Català. Frederic Pujulà està considerat el primer autor d’una novel·la de ciència ficció en català, Homes sintètics. D’altra banda, va ser un dels pioners de l’esperanto a Catalunya, autor de diverses gramàtiques i vocabularis i president del 5è Congrés Universal d’Esperanto, celebrat a Barcelona l’any 1909.

Els actes institucionals tanquen les celebracions

Per últim, es féu una senzilla cerimònia de traspàs de la redacció de Kataluna Esperantisto, la revista oficial de l’Associació, d’Elisabet Abeyà i Xavier Margais a Pere Fornells, nou redactor de la revista. En aquest acte es va tenir un record sentit per Montserrat Franquesa, editora de la revista, que va morir tot just agafar aquesta responsabilitat i publicar-ne un número.

En acabar, els assistents van poder dinar plegats en un tradicional àpat de germanor.

Compartir

Arxiu de notícies