22/12/2021

Nicolau Dols, segon esperantista en presidir la Secció Filològica de l’IEC

Recull el testimoni de Carles Riba com a actiu esperantista que presideix aquesta institució.

El doctor Nicolau Dols Salas, catedràtic de Filologia Catalana i Lingüística General, de la Universitat de les Illes Balears, ha estat nomenat president de la Secció Filològica del’IEC, segons ha comunicat l’entitat en el seu compte de Twitter.

No és el primer esperantista que presideix l’acadèmia de la llengua catalana. Abans que ell un altre parlant d’esperanto havia estat president de la mateixa institució (Carles Riba, 1950 a 1959). Un altre cas fou el de Bruno Migliorini, 1949 a 1963, president de l’Accademica della Crusca (Acadèmia de la llengua italiana).

Nicolau Dols és també poeta i va guanyar el primer premi de poesia als Belartaj Konkursoj en esperanto (equivalents als Jocs Florals Catalans) l’any 2017.

Entre les seves obres acadèmiques cal destacar la seva participació com a coautor a Catalan. A Comprehensive Grammar, Londres: Routledge, 1999, amb Max W. Wheeler i Alan Yates.

També és coautor de la Gramàtica del català contemporani, Barcelona: Empúries, 2002.

Nascut a Palma el 6 de desembre de 1967, Dols és llicenciat en Filosofia i Lletres (Filologia Catalana) i doctor en Filologia Catalana. També ha cursat un Master of Philosophy a la University of Sheffield i un Màster en Estudis de l’Àsia Oriental (UOC).

Des de 1990 és professor (actualment catedràtic) a la UIB i membre de ple dret de l’IEC (Secció Filològica) des de l’any 2014.

De 1990 a 1992 fou també professor de català a la Universitat de Sheffield.

L’any 2009 fou professor a l’Internacia Kongresa Komitato (IKU) .

Durant el curs 2014-15 fou professor de fonètica (general i d’esperanto) a la Universitat Adam Mickiewicz, Poznań, Polònia.

Compartir

Arxiu de notícies