02/11/2015

Recuperant Ramon Fernàndez Jurado a la biblioteca de Castelldefels

Dilluns 2 de novembre a les 19h a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado (Sala Margarida Xirgu), al carrer Bisbe Urquinaona 19-21 de Castelldefels tindrà lloc l’acte “Recuperant Ramon Fernàndez Jurado a la biblioteca de Castelldefels”, organitzat pel Col.lectiu RFJ Castelldefels i l’Ajuntament de Castelldefels (es prega confirmació d’assistència a alcaldia@castelldefels). En motiu d’aquest acte, us fem arribar la següent reflexió.

A Castelldefels, el canvi de polítiques arriba a la biblioteca

L’any 1986 es va inaugurar la biblioteca de Castelldefels. Feia 2 anys
que havia mort Ramon Fernàndez Jurado, lluitador per la llibertat i el benestar dels pobles, esperantista i poeta i narrador en català, castellà i Esperanto, i els darrers anys de la seva vida ciutadà de Castelldefels, on va ser regidor i hi va deixar una fonda petjada.

Per la seva qualitat de ciutadà, escriptor i polític, es va donar el seu nom a la biblioteca.

Fins l’any 2011. Quan el Partit Popular va obtenir l’alcaldia a la ciutat,
aprofitant el canvi d’edifici es va eliminar el nom d’en Ramon i s’hi va posar el de ‘Biblioteca Central’. Recordem que el mateix va passar amb la Biblioteca de Catalunya a l’inici de la dictadura franquista: també li van posar Biblioteca Central.

El nom d’en Ramon va quedar en un espai al costat de la biblioteca, però Ramon Fernàndez Jurado era una persona de biblioteques i no d’espais. Era un lector imparable i usuari constant de totes les biblioteques que trobava.

Arrel de l’eliminació del nom del poeta de la biblioteca, va néixer a la
ciutat el Col·lectiu RFJ, per reivindicar-ne la recuperació. En un dels actes celebrats es van donar els premis del Concurs Literari Ramon Fernàndez Jurado, que admetia treballs en català, castellà i Esperanto i que també mirarem de recuperar.

El mes de maig passat, quatre partits d’esquerres van poder formar el
nou govern municipal, i en el ple del 23 de juliol es va aprovar la reposició del nom original. Ara, a inicis d’octubre, el rètol ja diu Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado. Ha estat un exili de 4 anys (2011-2015), que és com un eco de l’exili de molts més anys que en Ramon va patir durant la dictadura.

El buit que ell va deixar al nom de l’espai, s’ha omplert amb el de l’actriu catalana Margarida Xirgu. Dos noms de luxe.

El proper dia 2 de novembre, dilluns, es farà l’acte de celebració de la
recuperació del nom, a l’Espai Margarida Xirgu de la Biblioteca Ramon
Fernàndez Jurado
, a les 7 de la tarda. Hi esteu tots convidats.

Ens felicitem de tot plegat i esperem que l’exili d’en Ramon s’hagi acabat per sempre.

Compartir

Arxiu de notícies