26/01/2015

Sardenya introdueix el sard a l’escola a partir del curs que ve

Consens entre els partits de la majoria i de l’oposició del govern autonòmic de Sardenya per introduir el sard en l’esenyament, segons el diari occità Jornalet. Malgrat un estatut d’autonomia vigent des de 1948 i una llei del 1997 que parlava de la identitat cultural i lingüística insular, l’ensenyament és encara íntegrament en llengua italiana.

sardu.jpg

El consell regional de Sardenya ha proposat una esmena a la llei de 1997, segons la qual a partir de l’inici del curs 2015-2016 a l’educació infantil, i un any després a primària i a secundària, s’introduirà el sard a l’ensenyament, no només com llengua ensenyada sinó també com a llengua vehicular de disciplines no lingüístiques. Les universitats formaran els docents necessaris mitjançant uns convenis negociats amb el govern autonòmic, que destinarà tres milions d’euros a l’ensenyament de la llengua durant els tres anys vinents i haurà d’editar manuals escolars.

Tot i que aquesta esmena representa un pas endavant per a la llengua sarda, l’ensenyament en la llengua pròpia del país serà completament voluntari i els pares hauran de fer una petició expressa

La mancança més gran de l’esmena és l’oblit de les altres llengües de l’illa, com és el cas del català de l’Alguer.

Compartir

Arxiu de notícies