12/01/2011

Seguint les petjades d’un milicià

Fa una mica més d’un any, el nostre consoci Dani Cortijo, historiador i expert en la història contemporània de Barcelona, va descobrir una pintada estranya en una paret del barri barceloní de la Barceloneta on hi apareixia escrit “Miquel Pedrola”. Alguns vells que havien pres part en la guerra civil li van explicar que Miquel Pedrola era un milicià del POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista). Dani Cortijo va explorar el tema sobretot en diaris de l’època. En les memòries de l’esperantista Ramón Fernández Jurado hi va llegir la desgraciada mort de Miquel Pedrola del qual ell n’era company. L’any 1936, just després de la mort del milicià, els veïns del barri de la Barceloneta van canviar el nom del carrer de Sant Miquel al de “Miquel Pedrola”. La pintada descoberta de Dani Cortijo és una de les poques restes de noms de carrers de Barcelona posats durant la guerra civil espanyola.

pedrola.jpg

Mentre Dani Cortijo explorava aquest tema, va començar la restauració de l’edifici on hi havia la pintada d’interès històric. La seva conservació estava en entredit. Cortijo va lluitar per la conservació de la pintada i va rebre el recolzament de Pino Suárez, historiadora del barri i activista en associacions veïnals. Van aconseguir conservar la pintada i la memòria de Miquel Pedrola.

TV3, va produir i emetre un reportatge sobre aquesta qüestió, en el qual Dani Cortijo va mostrar moltes imatges originals i pel·lícules sobre la història de Miquel Pedrola. Ben aviat, veient el reportatge televisiu, familiars de miquel Pedrola van contactar amb el defensor de la pintada. Un temps despres, van tenir l’ocasió de conèixer José Moratalla qui havia lluitat amb Pedrola.

El 25 de novembre de 2010 va tenir lloc un homenatge important al milicià antifeixista Miquel Pedrola en el qual hi van participar unes 500 persones segon el diari Público.

Aviat apareixerà a la revista Ebre 38 un llarg article de Dani Cortijo amb imatges del fotògraf Agustí Centelles sobre l’afer Miquel Pedrola.
Segons les últimes investigacions, en Pedrola tenia una filla que va fugir a França després de la guerra. Cortijo espera trobar-se amb ella ben aviat.

Compartir

Arxiu de notícies