Associació Catalana d'Esperanto


Notícies

Inici > Actualitat > Notícies > Sardenya introdueix el sard a l’escola a partir del curs que (...)

Sardenya introdueix el sard a l’escola a partir del curs que ve

Una esmena a la llei del 1997 permetrà l’ensenyament en llengua sarda a les famílies que ho sol·licitin

Comparteix

Consens entre els partits de la majoria i de l’oposició del govern autonòmic de Sardenya per introduir el sard en l’esenyament, segons el diari occità Jornalet. Malgrat un estatut d’autonomia vigent des de 1948 i una llei del 1997 que parlava de la identitat cultural i lingüística insular, l’ensenyament és encara íntegrament en llengua italiana.

El consell regional de Sardenya ha proposat una esmena a la llei de 1997, segons la qual a partir de l’inici del curs 2015-2016 a l’educació infantil, i un any després a primària i a secundària, s’introduirà el sard a l’ensenyament, no només com llengua ensenyada sinó també com a llengua vehicular de disciplines no lingüístiques. Les universitats formaran els docents necessaris mitjançant uns convenis negociats amb el govern autonòmic, que destinarà tres milions d’euros a l’ensenyament de la llengua durant els tres anys vinents i haurà d’editar manuals escolars.

Tot i que aquesta esmena representa un pas endavant per a la llengua sarda, l’ensenyament en la llengua pròpia del país serà completament voluntari i els pares hauran de fer una petició expressa

La mancança més gran de l’esmena és l’oblit de les altres llengües de l’illa, com és el cas del català de l’Alguer.