31/01/2011

Nova etapa al Museu d’Esperanto de Subirats

Des de la reobertura del Museu d’Esperanto de Subirats-Sant Pau d’Ordal, més d’un centenar de persones l’han visitat, entre els quals hi cal destacar personalitats del món polític i cultural. Els mitjans de comunicació, tant diaris com televisions, van informar molt sobre el museu. El blog del museu va rebre alguns milers de visitants. Es van organitzar grups d’amics i simpatitzants del museu a Facebook i Ipernity i un canal específic a Youtube. Fins i tot el govern català dóna informació del museu a la seva web.

Proposta per fer una biblioteca pública

El 8 d’octubre del 2010, al Centre Agrícola de Sant Pau d’Ordal, poble del municipi de Subirats, l’Associació d’Amics del Museu d’Esperanto de Subirats va presentar públicament en quin punt es trobava la proposta de creació d’una biblioteca pública en el municipi sis mesos després de la reobertura del museu. La idea de convertir el museu en una biblioteca pública especialitzada en l’Esperanto reflecteix el desig del seu fundador, Lluís Hernández Yzal.

Daniel Garcia Peris, director del Patronat de Turisme de Subirats, va presentar l’acte i va subratllar l’important valor turístic del museu en aquella regió vitivinícola. L’iniciador del grup ciutadà, Josep Tubau, va informar sobre les gestions a les institucions en relació a la construcció d’una biblioteca pública i va emfasitzar la importància de convertir-la en biblioteca especialitzada en la mateixa línia que d’altres biblioteques especialitzades. Joan Inglada va destacar l’empenta de la llengua internacional a internet i va fer un repàs a les col·leccions de moltes biblioteques esperantistes de tot el món. Rafael Hernández, propietari i mantenidor del museu, va presentar l’estat actual del catàleg.

Tastar l’esperanto

El 13 de novembre del 2010 va tenir lloc un tast d’esperanto. L’acte va consistir en una visita guiada al museu a càrrec de Karles Berga, i un breu taller d’introducció a la llengua internacional a càrrec de Ramon Perera. Hi van participar persones de diferents ciutats les quals van considerar l’activitat divertida, interessant i innovadora.

Conseller favorable

El nou conseller de Cultura de Catalunya, Ferran Mascarell, va ser un dels conferenciants de la presentació “Per una biblioteca pública a Subirats al voltant de l’esperanto”. Esperem, per tant, que aquest fet ajudarà a la prosperitat de la proposta. Durant la seva activitat com a responsable de cultura de Barcelona, el nombre de biblioteques de la ciutat va créixer de 18 a 40, i el nombre d’usuaris de menys d’un milió a més de set milions actualment.

Nou guia

Des del 8 de gener del 2011 Montse Piñeiro és la nova guia del museu seguint la qualificada feina mereixedora d’agraïment de Karles Berga, l’anterior guia.

Jornades sobre la memòria històrica

El 22 de gener del 2011, Ferriol Macip i Joan Inglada van presentar el llibre Història de l’Esperanto als Països Catalans. Macip va parlar sobre el contingut, el procés de compilació i l’ideari esperantista a tot el món i a Catalunya. Inglada va parlar sobre l’ús de l’Esperanto durant la guerra civil espanyola a Catalunya. L’acte va tenir lloc en el marc de les [1es Jornades de
Recuperació de la Memòria Històrica de Subirats->http://www.turismesubirats.cat/2011/01/24/les-1es-jornades-de-recuperacio-de-la-memoria-historica-de-subirats-se-celebren-amb-exit-de-cara-al-nou-centre-d’interpretacio], entre el 21 i el 23 de gener del 2011. En aquestes jornades es va presentar una exposició sota el títol “Guerra i pau: l’Esperanto i la guerra civil”. El programa d’activitats va incloure també una visita als refugis, al castell de Subirats, al Museu d’Esperanto i una caminada seguint la ruta guiada de l’Última Defensa de Barcelona de la guerra, que va tenir lloc justament a Subirats.

La planificació d’activitats del Museu d’Esperanto proposa un taller d’introducció a l’Esperanto, un seminari sobre “Esperanto i cinema” i dues conferències sobre museologia: “Papers i objectes” i “Museus i societat”.

Compartir

Arxiu de notícies