11/07/2011

Un congrés d’alt nivell a El Escorial

El 70è Congrés Espanyol d’Esperanto va tenir lloc a El Escorial del 28 de juny al 2 de juliol del 2011, un congrés bastant llarg en un entorn imponent.

Del seu variat programa cal esmentar els tres tallers d’alt nivell conduïts per tres persones brillants: Jorge Camacho va portar el taller de poesia, on, bé amb els seus poemes, bé amb poemes d’altres, va explicar-nos l’essència de la poesia. Un encertat complement d’aquest curs va ser el taller de declamació a càrrec de Miguel Fernández. En aquest cas, el punt de vista va passar de la banda del creador a la del recitador. I el tercer taller, que unia prosa i poesia, va ser el taller de traducció conduït per Antonio Valén. A les sàvies explicacions d’aquests professors s’hi afegien els interessantíssims comentaris dels participants, sobretot perquè aquests professors també participaven com a alumnes als altres tallers. Per tant, imagineu-vos què pot representar seure al costat de Jorge Camacho, Miguel Fernández i altres experts com el mateix Liven Dek en el taller de traducció d’Antonio Valén!

Va haver-hi conferències interessants: José María Salguero (Kani) i Andy Hernández van parlar sobre la Vikipèdia, Pedro Hernández sobre Mongòlia, i Ana Manero va presentar l’interessant projecte Bitoteko (sobre digitalització i publicació a la xarxa de documents i llibres en esperanto). Una nova forma de fer conferències, peĉakuĉo, va permetre fer 7 presentacions seguides en menys d’una hora. Lamentablement, aquest format és massa rígid (20 imatges que duren 20 segons) i una mica estressant tant pel conferenciant com pels espectadors.

Cap al vespre, espectacles variats: una obra de teatre de Georgo Handzlik, una pel·lícula (El coche de pedales), i concerts (quartet vocal, Georgo Handzlik i Kimo).

Hi havia un curs pels que començaven, exàmens KER i una conferència en castellà per la gent del poble.

L’acte principal, però, va ser l’interessantíssim debat entre Renato Corsetti i Jorge Camacho sobre la llengua i el moviment esperantista, debat que va ser molt ben moderat per Toño del Barrio. Aquest debat i també moltes altres conferències van ser emeses en directe per internet.

El nostre consoci Víctor Solé va fer una breu presentació del proper Congrés Català d’Esperanto i del Museu d’Esperanto de Subirats en el marc de la Presentació pública d’associacions i esdevenints.

Com a aspectes menys positius, cal destacar que hi havia pocs participants, només una cinquantena (la majoria homes de mitjana edat espanyols), i que el tema del congrés Esperanto 3.0, l’activitat esperantista en el segle XXI, no va ser suficientment visible i, de fet, no va funcionar com a fil conductor del congrés.

Com és habitual, els àpats i les estades en terrasses a la fresca van ser una de les parts més importants del congrés, i el fet que hi hagués pocs participants va permetre un millor coneixement mutu.

Compartir

Arxiu de notícies