24/11/2012

Victòria del gallec

El Tribunal Superior de Justícia de Galícia ha anul·lat dos articles fonamentals de la norma 79/2010, que ha fet desaparèixer el 96% de l’ensenyament en gallec de les ciutats de Galícia.

La norma establia que l’idioma en què s’imparteix l’educació infantil és la llengua materna majoritària de l’alumnat de cada centre, segons declaraven pares i mares. D’acord amb la sentència, la norma vulnera el dret fonamental a l’educació, recollit en la Constitució, ja que amb la norma establerta les autoritats educatives “sotmetien a votació un aspecte tan fonamental com la llengua a utilitzar en l’educació infantil” i es desentenien així de les seves obligacions de la programació general de l’ensenyament.

Per altra banda, la norma donava llibertat als alumnes de primària d’utilitzar la llengua oficial que els plagués, independentment de en quina s’impartia l’assignatura, excepte en el cas de llengua estrangera. El tribunal ha considerat que l’article en qüestió de la norma vulnera de Llei de Normalització Lingüística gallega i la doctrina del Tribunal Constitucional, segons les quals el gallec és, amb caràcter general, el vehicle de comunicació de l’ensenyament no universitari a Galícia. També, segons el Tribunal, resulta contrari al foment de l’ús progressiu del gallec en l’ensenyament que estableix la Llei de Normalització Lingüística.

Des de l’Associació Catalana d’Esperanto ens afegim a les mostres d’alegria de la comunitat educativa gallega i de la societat gallega en general per la aquesta sentència que marca un límit clar a les polítiques unilaterals i expeditives d’un Partit Popular cada vegada més escairat cap a l’extremisme espanyolista i que pretén eliminar allà on pugui els instruments de normalització lingüística pactats anteriorment per amplíssima majoria (inclosos el mateix Partit Popular). Esperem per això que aquesta sentència pugui servir de precedent per anul·lar l’atac del mateix partit contra l’ensenyament en català a les Illes.

Compartir

Arxiu de notícies